Mate Thee

 

Maté thee (ook wel Yerba Maté geheten) vindt zijn oorsprong in Argentinië, maar ook in omliggende landen zoals Brazilië en Uruguay wordt het heel veel gedronken. De Matéplant groeit alleen in Argentinië en in de grensstreek met Brazilië en Paraguay.  Maté is een aftreksel van de jonge blaadjes en knoppen van de matéplant (Ilex Paraguariensis). De bladeren en takjes worden op traditionele manier gedroogd.  Afhankelijk van de verhouding tussen de bladeren en takjes heeft de thee een licht bittere of zoete smaak.

Maté werkt opwekkend, vooral door cafeïne.

De Zuid-Amerikaanse bevolking drinkt de thee op een unieke wijze, namelijk met een beker die is gemaakt van de fleskalebas en een metalen rietje. Dit rietje wordt ook wel een bombilla genoemd. Ingrediënten in deze thee zijn: cafeine, magnesium, mangaan, natrium, kalium en ijzer. Ook bevat Maté ook meerdere vitaminen en voedingsstoffen. Tot slot staat deze thee bekend als een drank die het immuunsysteem bevordert, detox bevordert, het zenuwstelsel versterkt en ook veroudering tegen gaat.