Zwarte Thee

 

Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis).

Zwarte thee is volledig geoxideerd. Door de reactie met zuurstof kleurt het blad van bruin naar volledig zwart. Deze oxidatie bepaalt ook de smaak. Het blad wordt na de pluk en verveling gekneusd/gebroken of versneden. Door het beschadigen van het blad wordt het oxidatieproces versneld en zal alles zeer snel verkleuren. Daarna wordt het blad gerold en gedroogd. Zwarte thee is behoorlijk “ krachtig” in smaak. Afhankelijk van het land van herkomst. Smaaktonen die je in zwarte thee kunt proeven zijn mout, cacao, citrus, karamel, kaneel. Zwarte thee wordt meestal met kokend water bereid. Uitzondering daarop is de originele Chinese zwarte thee, deze kun je beter met water zetten met een temperatuur van 85-90 graden C. Ook bevat zwarte thee meer cafeïne dan lichtere geöxideerde thee. Hieronder vallen onder meer English Blend, Ceylonthee, Earl Grey, Darjeeling en Lapsang Souchong.